Corona is helaas niet meer weg te denken uit onze samenleving. Voor corona hadden we al te maken met een krappe arbeidsmarkt. Om uit een crisis te komen of wellicht nog erger te voorkomen, zijn er door de overheid de afgelopen 18 maanden diverse maatregelen genomen ten behoeve van het behouden van werk. Regionale Mobiliteitsteams zagen het daglicht ter ondersteuning aan de gevolgen van de crisis, die onherroepelijk op de arbeidsmarkt zouden afkomen. Voor nu lijkt het op de arbeidsmarkt ‘mee te vallen’. De tijd gaat leren wat op lange termijn de gevolgen zijn. Er is veel beweging, er zijn in bepaalde sectoren waanzinnig veel vacatures en van een ruime arbeidsmarkt is wederom geen sprake. Toch weten we allemaal dat er iets moet veranderen binnen de huidige arbeidsmarkt.
“Een gemotiveerde kandidaat die heel graag wil werken, maar geen idee heeft hoe de regelingen die wij allemaal hebben opgesteld voor haar kunnen werken.”
Sharon Peters, projectleider alliantie Samen werken voor werk
Niet voor niets heeft de commissie-Borstlap hier uitvoerig onderzoek naar gedaan. Vanuit de alliantie streven wij al jaren naar het maken van de juiste verbindingen om te zorgen dat de groep mensen die nog geen actief onderdeel uitmaken van de arbeidsmarkt, hun kansen weer zien toenemen. En het is ook zo nodig. Want alle regelingen ten spijt, de werkzoekenden die langs de kant staan, weten deze vaak niet te benutten.
Vorige week schoof ik aan bij een bijeenkomst met werkzoekenden. De gespreksleider vertelde de werkzoekenden over de kansrijke beroepen waar UWV regelmatig onderzoek naar doet. Een van de werkzoekenden veerde op bij kinderopvang. Al jaren had zij als wens om in de kinderopvang te werken, maar ja ze heeft nog nooit gewerkt en was bang dat de kinderopvang daarom vast niet op haar zit te wachten. Bovendien, waar moest ze beginnen? En hoe werkt dit dan? Moet ze UWV bellen, haar klantmanager bij de gemeente of het WSP in haar regio? En wat als ze in een andere stad wil werken? Gaat het WSP haar dan verder helpen? Mag ze een opleiding volgen en moet ze dit dan zelf betalen of niet. En hoe vindt ze dan een stageplek bij een nieuwe werkgever. Ik zag de vraagtekens in haar ogen steeds groter worden. Een gemotiveerde kandidaat die heel graag wil werken, maar geen idee heeft hoe de regelingen die wij allemaal hebben opgesteld voor haar kunnen werken. Dit is waarom ik me graag inzet voor het werk van de alliantie, ik geloof er heilig in dat samenwerken loont.
Dit is ook de reden dat we als alliantie een advies en handreiking hebben gestuurd aan het nieuw te vormen kabinet. In deze handreiking worden de meest essentiële uitgangspunten benoemd die het mogelijk maken om zoveel mogelijk mensen (weer) eenvoudig naar duurzaam werk te begeleiden. Het is nu aan het nieuwe kabinet om hier de juiste keuzes in te maken en te zorgen voor een moderne arbeidsmarkt die optimaal functioneert. Als projectleider van de alliantie draag ik graag mijn steentje hieraan bij.
Sharon Peters
Projectleider alliantie Samen werken voor werk