Extra vraag spoedopleidingen in zorg door coronavirus

Tijdens de coronacrisis is extra zorgpersoneel hard nodig. Spoedtrainingen van bestaande zorgmedewerkers, zorgstudenten, herintreders en zij-instromers helpen om aan extra zorgvragen te voldoen. Het Zorgcollege – mbo-opleider in de zorg – verzorgt altijd al verkorte opleidingen en werkt daarvoor samen met zorginstellingen, uitzendorganisaties, detacheringsbureaus, gemeenten en UWV. “Maar de vraag is nu extra groot,” merkt directeur Patrick Cillessen.

Zorginstellingen moeten momenteel alle zeilen bijzetten om te kunnen zorgen voor extra handen aan het bed. Versneld bijscholen van zorgmedewerkers (voor extra taken), zorgstudenten, herintreders en zij-instromers is daarvoor een van de middelen. “Na contact met onze docenten besloten we direct om onze bijscholingstrajecten trajecten te intensiveren, maar wel op een iets ander manier,” schetst Cillessen. “In kleinere groepen vanwege de coronavoorschriften en de theorie geven we vaker digitaal vanwege de gewenste snelheid en om afstand te bewaren. Alle docenten wilden direct meewerken aan extra trajecten, want zij staan allemaal met een been in de zorg. ‘Hiervoor zijn we er’, was direct hun reactie.”

Snel aan de slag

Het Zorgcollege zorgt als mbo-opleider in de zorgsector voor flexibele en maatwerkopleidingen met erkende diploma’s. Een verkort traject is niet voor iedereen weggelegd. “Het is nu vooral waardevol voor bestaande zorgmedewerkers, zorgstudenten en de vele herintreders die zich melden. Ik verwacht dat we nu maandelijks zo’n 150 mensen extra kunnen opleiden met spoedtrainingen, bovenop onze normale activiteiten.”
Bijvoorbeeld om studenten die al Helpende in de zorg zijn te trainen tot Helpende Plus of om mensen te leren werken met tilliften, steunkousen aantrekken of medicatie uit te reiken en toe te dienen. “Daarmee ontlasten zij ook direct verpleegkundigen en ander zorgpersoneel. Vaak kunnen we mensen na één of twee trainingsdagen op locatie al gecertificeerd, bekwaam en bevoegd aan het bed hebben. Op maandag beginnen met een training en op zaterdag aan het bed is echt de realiteit.”

Praktijkvoorbeeld

AyganZorg is een kleinschalige thuiszorgorganisatie in de regio Brabant en benut de spoedopleidingen om de huidige drukte aan te kunnen. “We werken nu met 35 mensen, van wie er zes extra zijn ingezet. We krijgen nu meer zorgvragen dan we zorgverleners hebben. Dan telt elk paar handen,” zegt directrice Nuray Uysal-Aygan. “Wij werkten altijd al samen met het Zorgcollege, ook voor verkorte opleidingen. Nu is dat extra waardevol om snel die extra handen aan het bed te krijgen die wel onze beoogde kwaliteit kunnen bieden. De bekwaamheid moet wel op peil blijven. Deze oplossing is bij ons vooral waardevol voor mensen die al een zorgachtergrond hebben of bijvoorbeeld als mantelzorger al ervaringsdeskundige zijn.”

Grote bereidwilligheid

Naast zorginstellingen werkt het Zorgcollege veel samen met uitzendorganisaties en zorgdetacheerders die hun zorgmedewerkers versneld willen voorbereiden op het extra werk in de zorg. Cillessen: “Maar we worden ook gebeld door zzp’ers die hun steentje willen bijdragen. De hulpbereidheid is enorm. Wij doen daarbij wat we kunnen, uiteraard wel binnen alle kwaliteitsnormen en de coronavoorschriften.”

Waar het praktijkdeel van trainingen vaak op locatie wordt gegeven, kan dat nu niet altijd. “Dat lossen we ook anders op. We kunnen ook op andere plekken trainingsruimten regelen. Voor een training van één of twee dagen, zijn mensen vaak ook wel bereid om wat te reizen. Zeker nu,” aldus Cillessen.

Patrick Cilessen

“Ik verwacht dat we nu maandelijks zo’n 150 mensen extra kunnen opleiden met spoedtrainingen.”