Binnen een halfjaar doorstroom naar betaald werk

Werken met een diverse groep is succesfactor bij trainingshal voor mensen met een arbeidsachterstand

Hoe zetten mensen die om verschillende redenen nog niet helemaal klaar zijn voor regulier werk de belangrijke eerste stappen naar een betaalde baan? In Enschede bestaat hiervoor Hal32, een trainingshal voor mensen met een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt. Hier werken steeds 40 mensen maximaal een halfjaar bij een regulier bedrijf voordat ze doorstromen naar betaald werk. Dat lukt bij 80 procent.

Hal32 is een trainingshal op een industrieterrein voor een zeer diverse groep mensen met een arbeidsachterstand. Van mensen met een Wajong-, bijstand- of ziektewetuitkering tot statushouders en mensen met individuele re-integratietrajecten. In de hal heeft speelgoedfabrikant SES een productielijn opgezet voor in- en ompakwerkzaamheden. Deelnemers werken hier met behoud van uitkering, maar er werken ook niet-uitkeringsgerechtigden. Ze worden begeleid door professionele coaches van re-integratiebedrijf at.groep. “Het is een voorportaal naar regulier werk. Productie is niet het hoofddoel, maar een middel om te zorgen voor de doorstroom naar werk. Wij bieden individuele begeleiding en toetsen mensen hun belastbaarheid en we kijken welke werkzaamheden het beste bij iemand passen,” schetst directeur Luc Bannink van at.groep.

Ervaren en testen

Voor de instroom van mensen werkt Hal32 nauw samen met gemeenten, UWV en bijvoorbeeld Reclassering Nederland. Ook de gemeente Enschede draagt regelmatig kandidaten aan. “De samenwerking is door de jaren gegroeid,” zegt Marleen Stegeman (Adviseur Werk) van de gemeente. “Voor ons is dit een waardevolle aanvulling op onze bestaande dienstverlening. Voor ons vooral om te testen wat iemand kan en wat er eventueel nodig is om regulier werk te kunnen doen. Dit kunnen werkzoekenden zelf ook ervaren op een laagdrempelige manier. Soms gaan kandidaten er met lood in de schoenen heen, maar daarna groeit hun zelfvertrouwen en zien we mensen vaak enorm groeien. Er zijn ook mensen bij die hun huis nog maar weinig uitkwamen, waardoor de drempel naar werk nog hoger wordt. Nu zien we ze na een paar maanden vaak toch al doorstromen naar regulier werk. Als dat niet mogelijk blijkt, is dat ook een belangrijke conclusie en kijken we naar een ander passend vervolgprogramma of bijvoorbeeld dagbesteding.”

“Productie is niet het hoofddoel, maar een middel om te zorgen voor de doorstroom naar werk.”

Geschikte omgeving bij reguliere bedrijven

Bijzonder is dat de at.groep vooral werkt met reguliere bedrijven om een voorportaal naar werk te creëren. Met als gouden regel dat de productie een middel blijft, ondergeschikt aan het doel: leren, werken, coachen en ontwikkelen. Naast Hal32 gebeurt dit bijvoorbeeld ook met werkgevers in de groenvoorziening en de techniek (e-bikes), waarbij samenwerking voor alle partijen aantrekkelijk blijft. Voor de zeer gemêleerde groep deelnemers bij Hal32 is een eigen functiehuis met verschillende taakprofielen gemaakt om maatwerk te kunnen bieden in de ontwikkeltrajecten.
Werken met een diverse groep is volgens Bannink een belangrijke succesfactor. Waar de ene deelnemer komt om te re-integreren na uitval, zijn anderen statushouder of komen ze juist om bijvoorbeeld werknemersvaardigheden en arbeidsritme op te doen. “Die vermenging van achtergronden werkt heel stimulerend,” aldus Bannink. Ook Stegeman van de gemeente is enthousiast. “Dit zorgt voor een goede dynamiek. Dat voel ik ook als ik bij Hal32 ben.”

Succesfactoren van de samenwerking

Hal32 is nadrukkelijk geen sociale werkvoorziening, schetst Bannink. “Er is instroom, doorstroom en uitstroom.” Deelnemers werken er maximaal een halfjaar, maar vaak ook korter. Na het traject stroomt 80 procent door naar regulier werk, bijvoorbeeld bij SES of andere werkgevers in de regio. Dit gebeurt vooral via het netwerk van at.groep en gemeenten.
De gemeente Enschede droeg de afgelopen twee jaar 18 deelnemers aan. Daarvan zijn er al 12 duurzaam uitgestroomd naar betaald werk. Tijdens een traject houdt een jobcoach van de gemeente iedere zes weken een evaluatiegesprek met deelnemers om te kijken naar hun mogelijkheden en eventuele nieuwe stappen die zij kunnen zetten.

“Het vertrouwen moet kunnen groeien bij publiek-private samenwerking. Dat gebeurt vooral als je wederzijds ‘doet wat je zegt’ en andersom. En als je begrip houdt voor elkaars omstandigheden en belangen.”

Bannink zag bij veel publieke partners in de begintijd twijfel over het initiatief. “Ze zagen ons eerst vooral als ‘commerciële partij’ die misschien vooral ‘gratis handen’ wilde. Maar toen ze onze manier van werken zagen en de resultaten van het ontwikkelprogramma, groeide de belangstelling. Het vertrouwen moet ook kunnen groeien bij publiek-private samenwerking. Dat gebeurt vooral als je wederzijds ‘doet wat je zegt’ en andersom. En als je begrip houdt voor elkaars omstandigheden en belangen. Wij kunnen deze mogelijkheid alleen creëren als onze publieke partners blijven zorgen voor genoeg instoom van deelnemers. Zo hebben we elkaar nodig om deze kansen te creëren.”


 

Banketbakker wordt werkbegeleider in groenvoorziening

Michael Markvoort (47) uit Rijssen maakte met behulp van Hal32 noodgedwongen een carrièreswitch. Hij werkte jarenlang als banketbakker in Twente tot hij in 2017 een ongeluk kreeg op zijn racefiets. “Ik botste op een overstekende ree en kwam flink in de lappenmand. Ik brak onder andere mijn pols en na meerdere operaties bleek ik uiteindelijk niet verder te kunnen als banketbakker.”

Na een lange ziektewetperiode kwam hij in 2021 voor zijn re-integratie via UWV in contact met Hal32. “Daar kon ik ervaren wat ik wel en niet kon, ook qua belastbaarheid van mijn pols.” Toen Markvoort op de werkvloer een natuurlijke leidersrol op zich nam, werd een nieuwe loopbaanstap gevonden. Hij stroomde al na 10 weken door naar een reguliere baan als werkbegeleider bij EKo Cultuurtechniek in Oost-Nederland. “Hier begeleid ik onder andere Wajongers. Bij Hal32 heb ik hier ook al ervaring mee opgedaan. Voor mij is dit een hele mooie en belangrijke carrièreswitch.”

Meer informatie over deze case? Vul het onderstaande formulier in.

Samenwerking in het kort

Wie: at.groep, gemeenten, UWV, Reclassering Nederland, speelgoedfabrikant SES en andere reguliere werkgevers.
Wat: Mensen met een (tijdelijke) arbeidsachterstand in een maatwerk ontwikkeltraject voorbereiden op regulier werk. De productie is daarbij een middel, geen doel.
Toegevoegde waarde:   at.groep en SES hebben de trainingshal met eigen functiehuis ontwikkeld en bieden persoonlijke begeleiding en coaching. De publieke partijen kennen geschikte kandidaten en zorgen voor instroom, waarbij ze zelf de ontwikkeling van deelnemers ook actief monitoren. 
Sinds: 2016.
   
   
Resultaat: Circa 40 deelnemers worden steeds maximaal een halfjaar begeleid. Daarvan stroomt 80% uit naar regulier werk. Voor de rest volgt een ander passend vervolgprogramma. Daarnaast tellen kwalitatieve resultaten zoals: vergroten van werknemersvaardigheden, sociale contacten, zingeving en levensgeluk.