“Ik kan en doe nu veel meer”
Stevie Tibben (26) werkte drie jaar in de kantine bij SW-bedrijf Wezo toen ze eind 2017 in de eerste groep begon aan het leerwerktraject van Albron. Met de algemene opleiding en twee maanden stage ontwikkelde zij zich tot allround cateringmedewerker. “Na mijn stage kon ik blijven werken in het bedrijfsrestaurant van Albron in het Politiedienstencentrum in Zwolle. Ik werk hier 36 uur per week. Ik kan en doe nu veel meer dan ik eerder deed in de bedrijfskantine van Wezo. Ik werk in de keuken, aan de kassa en bereid koffie volgens receptuur. Vooral dat laatste ben ik best wel trots op. Dit werk betekent heel veel voor mij. Ik vind het leuk om met eten te werken en fijn om iedere dag mensen om mij heen te hebben.”
‘Een werkgever moet hier wel geschikt voor zijn’
Karin Boersma, accountmanager WSP Regio Zwolle
Samenwerking maakt doorstroom van SW-banen naar regulier werk mogelijk
Om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan regulier werk te helpen, hebben de gemeente Zwolle, SW-bedrijf Wezo en cateraar Albron een bijzonder leerwerktraject opgezet. De arbeidsmarktafstand wordt verkleind door kandidaten in de praktijk op te leiden op verschillende locaties van de cateraar. Met hun diploma kunnen deelnemers die eerder bij de sociale werkvoorziening (SW) werkten nu gedetacheerd worden bij reguliere werkgevers. Dat bespaart de gemeente geld, biedt de doelgroep nieuwe kansen en zorgt bij Albron voor nieuwe medewerkers.
De aanpak begon in de zomer van 2017 als leerwerktraject voor medewerkers van SW-bedrijf Wezo, maar is inmiddels ook beschikbaar voor kandidaten uit de bijstand, Wajong of het doelgroepenregister. “Hiermee willen wij vanuit de gemeente, samen met Wezo, meer mogelijkheden creëren voor onze doelgroepen met behulp van reguliere, gekwalificeerde werkgevers,” zegt accountmanager Karin Boersma van het WerkgeversServicepunt (WSP) Regio Zwolle.
Nieuwe plaatsen door veilige detachering
Deelnemers blijven vanaf het begin gewoon in dienst bij het SW-bedrijf, maar door hun detachering komen daar plaatsen vrij voor anderen. Voor werkgevers is de detachering een veilige manier om kennis te maken met kandidaten en hen kansen te bieden. Bij Albron wordt de persoonlijke begeleiding gedaan door een meewerkend leermeester die ervaring heeft met de doelgroep. De cateraar zorgt voor het opleiden van kandidaten en het organiseren van stages op de diverse locaties van Albron in Zwolle.
De aanpak
Het traject ging na de zomer van 2017 van start voor zeven werknemers van het SW-bedrijf. De praktijkgerichte opleiding bevat verschillende modules en een stage van twee maanden. Door in de praktijk vakvaardigheden en werknemersvaardigheden te leren met de doorplaatsing naar regulier werk (bij Albron, andere werkgevers en via uitzendorganisaties), wordt de afstand naar de arbeidsmarkt kleiner en groeit het zelfvertrouwen van kandidaten. Zo kunnen zij zich ontwikkelen.
De eerste zeven deelnemers hebben hun cateringdiploma gehaald en zijn gedetacheerd bij reguliere werkgevers. Resultaten vanuit de Participatiewet volgen later. Deze trajecten zijn later gestart.
Lees de volledige case in de inspiratiegids.
Samenwerking in het kort
Wie: | Gemeente Zwolle, SW-bedrijf Wezo en cateraar Albron. |
---|---|
Wat: | Leerwerktraject om kandidaten uit de Participatiewet te ontwikkelen en begeleiden naar regulier werk. |
Toegevoegde waarde: | De cateraar heeft kennis van en ervaring met leren op locatie. De gemeente en het SW-bedrijf hebben kandidaten. SW-bedrijf doet de voorbereiding en biedt begeleiding. |
Sinds: | Tweede helft 2017. |
Aanpak: | SW-bedrijf en cateraar leiden doelgroep (SW + Participatiewet) ‘inhouse’ op voor horeca en catering. Met diploma worden deelnemers begeleid naar reguliere werkgevers. Hiervoor wordt het netwerk van Albron, Wezo en de gemeente benut. |