De Sleutel tot Succes

Werkzoekenden na opleiding aan de slag in de techniek

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleiden tot monteur bij technische werkgevers. Technische uitzender De Werkunie en De Techniekschool doen dit in de regio Utrecht in nauwe samenwerking met gemeenten, UWV en werkgeversorganisaties. En met een hoog slagingspercentage.

Werkgevers in de technische sectoren kampen structureel met een flink personeelstekort. Opleiden van zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is één van de manieren om daar wat aan te doen. “Driekwart van onze flexkrachten stroomt door naar een vast dienstverband bij technische werkgevers. Dat zegt ook veel over de enorme vraag,” zegt directeur Bart Hornman van De Werkunie in Woerden.

De Sleutel tot Succes

Opleiden en ontwikkelen van vakmensen doet deze uitzender sinds 2014 met een eigen vakschool. Dit begon met bijscholen van bestaande uitzendkrachten en daarna ook het personeel van opdrachtgevers. Om ook mensen met een afstand meer kansen op de arbeidsmarkt te bieden, is daar in 2017 De Sleutel tot Succes bijgekomen. Jaarlijks worden hiermee regionaal 12 tot 14 mensen opgeleid tot (assemblage)monteur voor de technieksector. Het gaat om werkzoekenden zonder startkwalificatie, statushouders en bijvoorbeeld mensen met een WW- of bijstandsuitkering. Na drie maanden stroomt ongeveer de helft van de deelnemers door naar betaald werk via De Werkunie of bij een andere technische werkgever.

De instroom van deelnemers wordt samen met UWV en gemeenten in de regio georganiseerd. Vier gemeenten (Woerden, Montfoort, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk) werken tegenwoordig samen in één werkbedrijf: Ferm Werk. Vanuit die samenwerking selecteren zij nu ook gezamenlijk kandidaten voor De Sleutel tot Succes. “Na onze samenvoeging moest dat even opstarten, met De Werkunie maar vooral ook als gemeenten onderling,” zegt Orcun Yurumez (accountmanager werkgeversdienstverlening) van Ferm Werk. “Daarvoor hebben we eerst de onderlinge verwachtingen goed op een rij gezet. Daarna kwamen we al snel op één lijn en zijn ook de onderlinge communicatielijnen verkort. Dit concrete project heeft ons eigen proces misschien ook wel versneld, omdat we nu meteen genoeg kandidaten moesten aandragen. Dat is in 2021 gelukt.”

De aanpak

Jaarlijks volgen ruim 12 mensen uit de doelgroep een opleiding van drie maanden. Ze volgen drie dagen per week technische scholing bij De Techniekschool en een dag coaching. “Ze worden straks aangenomen op hun kennis en vaardigheden, maar ze mogen blijven door hun gedrag en werknemersvaardigheden,” schetst coördinator Rowanda Borst van De Techniekschool. “Daarom besteden we veel aandacht aan coaching, afgestemd op de specifieke behoeften van deelnemers. En we beginnen iedere lesdag met sporten om iedereen in beweging te krijgen. Deelnemers kijken in het begin soms even raar op, maar vaak blijven ze later zelf ook sporten. Dit draagt ook zeker bij aan het succes.”

Door de verschillende achtergrond van deelnemers, verschilt de financieringsconstructie vaak per jaar en soms per kandidaat. Daarbij zorgt De Werkunie zelf ook altijd voor medefinanciering.

Doorgroeiresultaten

De 15 deelnemers van de eerste groep zijn aan de slag gebleven en doorgegroeid naar een hoger niveau. In november 2021 is ook een tweede groep gestart, nu met zes deelnemers. Thasing: “Die kleinere groep is ook het gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt. Voor een deel van de mensen met een ‘afstand’ tot de arbeidsmarkt is de arbeidsmarkt toch wat dichterbij gekomen.” Hoogerbrug: “Nieuwe kandidaten kwamen in 2021 duidelijk meer druppelsgewijs binnen dan een jaar eerder. Maar ook met een kleinere groep medewerkers is deze aanpak nog steeds de moeite waard.”

Succesaantallen vergroten

Deelnemers worden geselecteerd op basis van hun motivatie om een technisch beroep uit te oefenen, hun opleidbaarheid en de ‘plaatsbaarheid’ bij werkgevers. Borst: “De plaatsing gebeurt meestal via De Werkunie, maar soms ook bij andere werkgevers.” Dit lukt bij ongeveer de helft van de deelnemers, een relatief hoge score bij deze doelgroep, waaronder bijvoorbeeld veel statushouders. Na vijf jaar is nu ook de fase aangebroken dat de initiatiefnemers proberen deze conversie nog verder te verhogen. Hornman: “Naast opleidbaarheid kijken we daarom steeds sterker naar de plaatsbaarheid, ook samen met andere werkgevers. Wij betrekken hen vroegtijdig bij het traject om de succeskansen nog verder te vergroten. Zo bieden we veel mensen een kantelpunt in hun loopbaan. Want zodra ze eenmaal aan de slag zijn, kunnen zij zich ook blijven ontwikkelen in de technieksector.”

Yurumez van Ferm Werk is enthousiast over het initiatief dat ieder jaar opnieuw werkzoekenden opleidt. “Voor ons als gemeenten is dit een extra kanaal om mensen kansen te bieden. De kracht van De Sleutel tot Succes is wat mij betreft vooral dat dit initiatief perfect is afgestemd op de doelgroep waar wij nu mee te maken hebben in onze bestanden. Daar is merkbaar goed over nagedacht en de aanpak is er goed op afgestemd. Ook met een ingang bij werkgevers die hierop goed zijn voorbereid. Dit initiatief heeft ons als gemeenten ook gemotiveerd om samen mooie dingen te kunnen doen voor werkzoekenden. Dit is hoe het moet. Vanuit brede samenwerking kunnen we meer bereiken.”

“De kracht van De Sleutel tot Succes is vooral dat dit initiatief perfect is afgestemd op de doelgroep waar wij nu mee te maken hebben in onze bestanden.”

Orcun Yurumez, accountmanager werkgeversdienstverlening van Ferm Werk


“Via dit opleidingstraject viel voor mij veel op zijn plek”

Jakob van der Perk (34) nam in 2017 deel aan het opleidingstraject De Sleutel tot Succes, van technische uitzender De Werkunie en De Techniekschool voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Na een niet afgeronde Marketing-opleiding (hbo) begon een zoektocht naar wat hij wél wilde en bij hem past. “Ik ben een ook een tijdje bezig geweest bij een bedrijf in 3D-printen, maar dat was het ook niet helemaal. Wel groeide het besef dat ik een soort ambacht wilde doen, iets met mijn handen.”

Toen hij in de bijstand zat, zag Van der Perk een oproep voor kandidaten die zich wilden laten omscholen tot (assemblage)monteur bij De Werkunie. “Dat wekte mijn interesse. Ik ben gaan kennismaken en werd direct enthousiast. Ik had vooraf nog geen idee wat ik na drie maanden dan precies zou gaan doen, maar ik wist wel dat dit voor mij een grote vooruitgang zou zijn. Ik zat in een hele diverse groep deelnemers qua leeftijd, opleidingsniveau en land van herkomst. Dat maakte het heel verrijkend. En ik merkte dat ik bij De Techniekschool zo dicht op de praktijk beter begeleid kon worden dan ik eerder had ervaren via de gemeente. We begonnen iedere lesdag met sporten. Daar zag ik het nut ook wel van in en dat werkte goed. Door het sporten kun je echt beter leren.”

Na het opleidingstraject kreeg Van der Perk direct een baan aangeboden bij De Techniekschool zelf. Hier is hij inmiddels medewerker Research & Development. “Ik maak technische tekeningen en prototypen en bijvoorbeeld lesmateriaal voor het technisch onderwijs. Op het gebied van mechatronica maak ik ook speciale (PLC) kasten waarmee leerlingen in het techniekonderwijs kunnen oefenen. Hiervoor hebben we nu zelfs een eigen bedrijf (T Gear) opgezet dat ik de komende jaren wil zien slagen. Er is via dit opleidingstraject heel veel op zijn plek gevallen voor mij. En mijn vrienden denken nu dat ik een ‘genie’ ben dat alles kan repareren. Dit is echt ‘toveren’ voor hen.”

 

Meer informatie over deze case? Vul het onderstaande formulier in.

Samenwerking in het kort

Wie: Werkunie, De Techniekschool, UWV, gemeenten (o.a. Ferm Werk) en werkgeversorganisaties.
Wat: Werkzoekenden met een ‘afstand’ tot de arbeidsmarkt met een leerwerktraject opleiden tot (assemblage)monteur voor de technieksector.
Toegevoegde waarde:   Gemeenten en UWV maken voorselectie kandidaten. De Werkunie en De Techniekschool bieden het opleidingstraject van drie maanden en verzorgen plaatsing bij technische bedrijven.
Sinds: 2017
   
   
Resultaat: Ieder jaar volgen 12 tot 14 deelnemers in één klas het opleidingstraject. Na drie maanden stroomt de helft al direct door naar betaald werk.