Samenwerking biedt werkzoekenden nieuwe kansen in de techniek

In Groningen en Noord-Drenthe werken 24 gemeenten en UWV nauw samen met vijf technische intermediairs voor het opleiden van elektro- en installatiemonteurs. Werkzoekenden met een uitkering en zonder relevante vooropleiding worden opgeleid via een leerwerktraject bij twee roc’s. De intermediairs betalen de opleiding en zorgen voor passende leerwerkplekken, plus de begeleiding van deelnemers.

Dit initiatief Kansrijkberoep.nl biedt werk en scholing voor technische beroepen. Dat begon in de zomer van 2017 in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe (ook wel: Werk in Zicht). “Gemeenten en UWV willen werkzoekenden nieuwe kansen bieden door hen op te leiden voor kansrijke beroepen, maar dat kunnen wij niet alleen,” zegt Jackelien Blaauw, adviseur werkgeversdiensten bij UWV. “Daarom zochten wij samenwerking met intermediairs in de technische sector die kandidaten kunnen detacheren en werkervaringsplaatsen kunnen bieden.”

“Vooral passende werkplekken en begeleiding zijn essentieel”

De Aanpak

Gemeenten en UWV maken een voorselectie van kandidaten op basis van hun competenties en affiniteit met techniek. Na een informatiebijeenkomst en speeddate met de intermediairs wordt de definitieve selectie van ongeveer vijftien deelnemers gemaakt. Zij worden gekoppeld aan een intermediair. Kandidaten en intermediairs geven hiervoor allebei hun voorkeur aan. Technicum is een van de vijf gespecialiseerde intermediairs en zorgt per groep voor een of twee geschikte werkplekken. “Dat kan door hun grote netwerk van opdrachtgevers. Daardoor kunnen zij altijd een geschikte werkplek bieden,” aldus Blaauw.
Meestal volgen deelnemers met behoud van hun uitkering een voorschakeltraject (basisopleiding met stage) van drie tot zes maanden. Daarna gaan ze aan het werk (en uit de uitkering) tijdens het leerwerktraject (bbl) dat ongeveer tweeënhalf tot drie jaar duurt. De monteurs worden dan opgeleid tot mbo-niveau 2, 3 of 4. In september 2018 is de vijfde groep deelnemers van start gegaan.

Passende werkplekken cruciaal

Passende werkplekken zijn essentieel, stelt senior consultant Lian Breider van Technicum. “Werkplekken in deze sector verschillen sterk. Het bemiddelen van monteurs is daarom altijd maatwerk. Om een succes te maken van het leerwerktraject is een passende werkplek een vereiste. Door het inventariseren van behoeften en persoonlijke aandacht kunnen wij die match maken. Binnen Technicum bieden wij ook de mogelijkheid om ervaring op te doen op diverse projecten bij verschillende opdrachtgevers. Maar als de voorkeur uitgaat naar één opdrachtgever kan dat ook.”

Naast het bieden van maatwerk kunnen intermediairs volgens Blaauw snel schakelen door hun brede netwerk en kennis van de markt. “Daarnaast is hun detachering en de begeleiding op de werkplek van grote waarde voor technische bedrijven.”

“Eindelijk thuis in mijn werk na omscholingstraject”

André van der Laan (32) uit het Drentse Roden had al veel verschillende baantjes. “Van kippenslachterij tot klusjesman bij een bouwbedrijf. Ik was altijd zoekende en zonder diploma’s. Tot ik via Facebook hoorde over dit omscholingstraject. Dat leek mij wel wat. Ik was vooral hobbymatig al veel technisch bezig.”
Na een succesvolle speeddate begon hij in november 2017 aan zijn voorschakeltraject. “Daarna kon ik in mei via Technicum vier dagen per week aan de slag bij Strukton Worksphere in Groningen. Namens hen doe ik onderhoudswerk bij een zorggroep. Daarnaast volg ik een dag per week een elektrotechnische opleiding bij ROC Friese Poort. Na vijftien jaar de schoolbanken weer in, dat was wel even wennen, maar het bevalt prima. Ik voel me echt thuis in dit werk. Dit geeft mij ook veel meer zekerheid. In 2019 sluit ik mijn bbl-opleiding MBO Elektrotechniek niveau 2 af. Ik denk er nu al over na om aansluitend ook niveau 3 via Technicum te behalen.”

Meer informatie over deze case? Vul het onderstaande formulier in.

Samenwerking in het kort

Wie: 24 gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe, UWV en vijf technische intermediairs.
Wat: Werkzoekenden zonder relevante vooropleiding via een leerwerktraject opleiden tot elektro- en installatiemonteur.
Toegevoegde waarde: Gemeenten en UWV hebben kandidaten en maken voorselectie. Intermediairs beschikken over een groot netwerk van werkgevers.
Sinds: Zomer 2017.
Aanpak: Deelnemers volgen met behoud van uitkering een basisopleiding inclusief een stage. Daarna volgt een leerwerktraject van 2,5 tot 3 jaar.
Doel: Zoveel mogelijk kandidaten vanuit uitkeringssituatie in arbeidsmarktregio Groningen omscholen voor kansrijk beroep (techniek of bouw). Met baangarantie van minimaal 6 maanden na omscholing.
Resultaat: In 2018 waren er in november 98 kandidaten gestart aan een opleidingstraject. Uitstroomcijfers moeten nog volgen.