“Dit was precies het zetje dat ik nodig had”

Hanneke Rooijakkers (26) kwam na een scheiding in juli 2017 als alleenstaande vrouw met twee kinderen in de bijstand terecht. “Qua betaald werk had ik jaren stilgestaan. Dat maakte het lastig om een baan te vinden die ik ook kan combineren met mijn kinderen. De gemeente heeft geholpen om passende kinderopvang te krijgen. Begin 2018 kon ik werkervaring opdoen bij Flexspecialisten, als receptioniste en met administratieve taken, waaronder cv’s screenen. Dat was heel leerzaam! Daarnaast kreeg ik tips en begeleiding om zelf te solliciteren. Al na twee maanden kon ik daardoor via Flexspecialisten aan de slag als administratief medewerkster bij een producent van professionele schoonmaakproducten, waar Flexspecialisten als vast uitzendbureau regelmatig mensen plaatst. Ik werk hier eerst voor een halfjaar, maar met goede vooruitzichten. Dit was precies het zetje dat ik nodig had.”

‘Klein beginnen en samen blijven schaven aan de aanpak’

Carlijn Kleinsman, HR-adviseur Flexspecialisten

Werkzoekenden via werkervaringsplaatsen aan het werk en uit de bijstand

Om werkzoekenden aan banen te helpen, werken gemeenten steeds vaker samen met meerdere partners, alle met hun eigen kwaliteiten. Zo kunnen gemeenten per traject meer maatwerk bieden. De gemeente Oss werkt bijvoorbeeld samen met zo’n tien private partners, naast de werkgevers in de regio. Met een voor opleidingstrajecten (zoals De Winfabriek). Met Flexspecialisten wordt juist samengewerkt om op kleine schaal werkervaringsplaatsen te bieden voor mensen in de bijstand.

Werkervaringsplaatsen zijn belangrijk om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt voor te bereiden op toekomstig werk. “Zij kunnen hun werkritme en ureninzet weer opbouwen in een praktijksituatie zonder hoge druk,” schetst Nicole Papen, accountmanager van de afdeling Werk & Inkomen bij de gemeente Oss en projectleider van het regionaal werkgeversservicepunt.

Samenwerken voor werkervaringsplekken

De samenwerking met uitzendorganisaties en andere werkgevers is belangrijk om werkervaringsplaatsen te creëren. Sinds 2016 werkt de gemeente hiervoor ook intensief samen met Flexspecialisten. In hun eigen organisatie van 45 medewerkers zijn zes werkervaringsplekken gecreëerd op verschillende afdelingen (administratie, receptie en bijvoorbeeld facilitair). “De gemeente draagt kandidaten aan en wij hebben inspraak na een kennismaking,” zegt HR-adviseur Carlijn Kleinsman van Flexspecialisten.

Resultaten

Deelnemers bouwen met behoud van uitkering werkervaring op en als zij er klaar voor zijn, kunnen zij aan de slag bij bijvoorbeeld opdrachtgevers van Flexspecialisten. Resultaat: 63% van de deelnemers stroomt uit naar betaald werk. Maar soms vindt de uitstroom pas op langere termijn plaats en er zijn ook kwalitatieve resultaten. Papen: “Het zelfvertrouwen van kandidaten groeit, ze bouwen werkritme op en de afstand tot de arbeidsmarkt wordt kleiner. Wij zien mensen groeien. Ook als zij niet meteen uitstromen, groeien hun kansen op werk wel.”

De afspraken voor de samenwerking zijn in 2016 laagdrempelig en op hoofdlijnen vastgelegd. Papen: “Zo blijven wij flexibel om de aanpak bij te schaven en de samenwerking te laten groeien. Uiteindelijk moet je het vooral samen doen: beginnen, elkaar leren kennen en de aanpak blijven bijsturen.”

Lees de volledige case in de inspiratiegids.

Meer informatie over deze case? Vul het onderstaande formulier in.

Samenwerking in het kort

Wie: Gemeente Oss en Flexspecialisten.
Wat: Op kleine schaal werkervaringsplaatsen bieden.
Toegevoegde waarde: Uitzendorganisatie heeft kennis arbeidsmarkt en werkgeversnetwerk, biedt werkervaringsplaatsen en juiste begeleiding werkzoekenden. Gemeente heeft werkzoekenden en bereidt hen voor op traject.
Sinds: april 2016
Aanpak: Gemeente selecteert kandidaten die bij Flexspecialisten werkervaring opdoen. Zij verkennen hun mogelijkheden en krijgen sollicitatiebegeleiding.