“Nieuwe duurzame toekomst als KPN-monteur”
Miranda Koenders (37) begon in juli 2018 – zonder technische vooropleiding – aan de opleiding tot allround KPN-monteur. “Ik was eerder vrachtwagenchauffeur, maar dat werk werd mij te zwaar. Het was meer fysiek werk dan rijden. Dat zou ik niet lang gaan volhouden. Toen mijn contract in mei niet verlengd werd, kwam ik even in de WW terecht, maar ik kon bijna direct doorstromen naar het opleidingstraject tot monteur. Ik had wel affiniteit met techniek, maar vooral privé.
Ik hielp familie en vrienden al regelmatig met hun telefoon en aansluiting. Uitzendorganisatie Careermaker benaderde mij voor dit opleidingstraject. Na een intake en testdag volgde een opleidingstraject van zeven weken met veel theorie, korte stages en toetsdagen. Dat was pittig, maar het lukte en ik vind het ontzettend leuk. Dit werk als monteur bij de mensen thuis past bij me. Het is minder zwaar en lekker sociaal bij klanten thuis en met mijn collega’s. Het zwaarste werk is kabels trekken in woningen, maar dat gaat prima. In dit werk kan ik wel doorgaan tot ik 70 jaar ben. Dat zat er als chauffeur niet in. Dit was een mooie kans om deze zijstap te kunnen maken. Mijn perspectief op de arbeidsmarkt is hierdoor veel duurzamer.”
“Selecteren op competenties biedt werkzoekende veel meer kansen”
Michel Mol, directeur Detamo Flex Force
Uitkeringsgerechtigden zonder technische achtergrond aan de slag als monteur
Samen met UWV en gemeenten in Zuid-Nederland hebben de private opleider Dirksen en vier private intermediairs een opleidingstraject gerealiseerd. Speciaal om werkzoekenden zonder technische achtergrond in 8 tot 16 weken op te leiden tot monteur. Binnen twee jaar zijn ruim tweehonderd monteurs opgeleid en begeleid naar werk. Zij kregen nieuwe kansen en werk, de overheden besparen flink op uitkeringen.
De uitzendorganisaties selecteren samen met gemeenten en UWV kandidaten. Die worden tijdens een uitgebreide intake getoetst op motivatie, rekenkwaliteiten, leesvaardigheid en met kleine praktijkopdrachten. Daarna begint gemiddeld 45% aan de opleiding, betaald door de uitzendorganisaties. Zij verdienen dit terug door bemiddeling naar opdrachtgevers.
Deelnemers krijgen na de opleiding (35 opleidingsdagen in een groep, plus stage) een diploma en een deelcertificaat om aan de slag te kunnen. Zij gaan eerst op pad met een ervaren monteur als hun coach. Die geeft aan wanneer iemand zelfstandig kan werken.
Anders kijken naar kandidaten
Geschikte kandidaten vinden zonder technische achtergrond, gebeurt vooral door te kijken naar hun competenties en leerbaarheid. “Er zijn veel meer van dit soort mogelijkheden als we anders kijken naar de mogelijkheden van werkzoekenden.” Dat stellen de twee bedenkers van dit opleidingstraject: directeur Ronald Jansen van Dirksen en directeur Michel Mol van Detamo Flex Force, een van de uitzendondernemingen.
Detamo doet dit al langer, omdat de bestaande ‘vijvers’ van kandidaten niet meer toereikend zijn. Mol: “Hierdoor zijn er voor werkzoekenden veel meer kansen. Overheden kunnen dat benutten door anders naar hun werkzoekenden te kijken. Juist uitzendorganisaties kunnen daarbij helpen. Die hebben zicht op vacatures en de kansen in alle sectoren.”
Gemeente Leiden: extra uitstroomkanaal
Ook de gemeente Leiden droeg kandidaten aan die inmiddels monteur zijn. Dat verliep via Leidse Kracht, ook een samenwerkingsverband (gemeente Leiden, Re-integratie Leiden en Randstad Nederland) om werkzoekenden in de bijstand duurzaam uit te laten stromen naar regulier werk. “Voor ons is dit een extra uitstroomkanaal,” typeert consulent Nico Vermeer. “Het resultaat valt of staat met goede communicatie over kandidaten. Het verhaal achter hun cv is belangrijk voor goede begeleiding.”
Vermeer is enthousiast over de aanpak. “De kracht is dat deze samenwerking niet primair gericht is op subsidies van gemeenten. Die zijn natuurlijk interessant voor werkgevers, maar de mogelijkheden zijn beperkt en gemeenten moeten voorzichtig zijn met publiek geld. Maar op deze manier ontstaan wel extra kansen voor werkzoekenden.”
Lees de volledige case in de inspiratiegids.
Meer informatie over deze case? Vul het onderstaande formulier in.
Samenwerking in het kort
Wie: | Gemeenten, UWV, Dirksen Opleidingen en vier private intermediairs. |
---|---|
Wat: | Uitkeringsgerechtigden met volledige loonwaarde opleiden tot monteur en begeleiden naar werk. |
Toegevoegde waarde: | Private opleider en intermediairs zorgen voor de opleiding en bemiddeling naar werk. UWV en gemeenten hebben de kandidaten, die zij samen met de uitzendorganisaties selecteren. |
Sinds: | Juni 2016. |
Aanpak: | Na opleiding van twee tot vier maanden (met theorie en praktijk) gaan deelnemers met een diploma op pad met een ervaren monteur (coach), tot ze zelfstandig op pad kunnen. |