“Ik wist niet dat ik zoveel zou kunnen”

John Reijnders (34) volgde een opleiding bij De Winfabriek en is inmiddels gedetacheerd als procesoperator bij Mediaverpakkers in Oss. Hij werkt sinds 2002 bij IBN met een WSW-uitkering (Wet sociale werkvoorziening) vanwege een lichamelijke beperking. “Na talentendagen van De Winfabriek kon ik de opleiding volgen. Dat begon ik steeds leuker te vinden. Ze hielpen mij ook met solliciteren en ik vond werk. Ik stel nu machines af op onze producten en zorg voor het onderhoud en schoonmaken van de machines. Kleine reparaties leer ik zelf uitvoeren. Ik heb nu veel leuker werk en betere baankansen. Mogelijk kan ik na een jaar detachering direct in dienst komen bij Mediaverpakkers, met behoud van mijn WSW-indicatie op de achtergrond, mocht ik lichamelijk een terugval krijgen.”

‘Aan het werk na omscholing voor maakindustrie’

Maarten Gielen, directeur IBN

De Winfabriek leidt met werkend leren op tot gewilde procesoperator

Door samenwerking tussen de gemeente Oss, sociale onderneming IBN en verschillende bedrijven in de regio Oss is De Winfabriek ontstaan. Deze praktijkgerichte opleiding schoolt mensen om tot procesoperator in de maakindustrie. Daar is veel vraag naar. Dat biedt kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zij-instromers, ouderen en jongeren die nog zoekend zijn. “Wij doen een investering in deze mensen en hun toekomst, die zich later terugbetaalt,” zegt wethouder Kees van Geffen van de gemeente Oss.

Drie partners hebben hiervoor de handen ineengeslagen: sociale onderneming IBN (voorheen het SW-bedrijf, waarvan de gemeente eigenaar is) en twee private partners: We Connect People (voor de opleiding en coaching) en arbeidsbemiddelingsbureau Nieuwebaan.nl. Samen selecteren zij kandidaten voor omscholing bij IBN met een praktijkgericht, persoonlijk leerplan, afgestemd op toekomstige werkgevers.

De aanpak

In juli 2017 zijn twee talentdagen gehouden voor de selectie van kandidaten voor de opleiding tot basisoperator (wekelijks 1 dag leren, 4 dagen werken). Van de eerste twee groepen zijn inmiddels tien deelnemers gedetacheerd bij externe werkgevers. De andere twintig werken (nog) met extra begeleiding bij IBN Productie. In april 2018 begon een derde groep aan de opleiding. “Onze ambitie is om maandelijks talentdagen te houden om steeds groepen van acht kandidaten te vormen,” zegt directeur Maarten Gielen van IBN.

Meerwaarde van samenwerking

Voor de gemeente zorgt de uitstroom van mensen met een uitkering direct voor kostenbesparing, terwijl de doelgroep kansen krijgt om zich te ontwikkelen richting betaald werk. Volgens Gielen en Van Geffen biedt publiek-private samenwerking de beste kansen om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. “Vooral met de kennis van de markt die onze private partners hebben en doordat zij goed kunnen selecteren op competenties,” aldus Gielen. De toegevoegde waarde van IBN voor de private partijen ligt vooral in het bieden van werk en begeleiding tijdens het opleidingstraject.

Lees de volledige case in de inspiratiegids.

Meer informatie over deze case? Vul het onderstaande formulier in.

Samenwerking in het kort

Wie: Gemeente Oss, sociale onderneming IBN, WeCoPe (coaching) en private intermediair Nieuwebaan.nl.
Wat: Mensen omscholen tot procesoperator in de maakindustrie.
Toegevoegde waarde: De gezamenlijke partners kennen de markt(kansen), hebben een goed netwerk van werkgevers en kunnen selecteren op competenties. IBN biedt werk en begeleiding tijdens de opleiding.
Sinds: April 2017
Aanpak: Kandidaten selecteren op competenties en hen in vier maanden omscholen tot procesoperator. Daarna detacheren of (eerst) aan de slag bij productiebedrijf van IBN.