“Zelf vond ik geen werk, maar nu wel”
Frans Pennings (60) werd in 2015 door de crisis om economische redenen ontslagen als hoofd Administratie van een installatiebedrijf in het Brabantse Heesch. “Ik belandde in de WW en het lukte mij zelf niet om weer aan de slag te komen. Met mijn leeftijd en administratieve werkervaring was dat lastig.” Via UWV kreeg Pennings in 2017 contact met UWV Manpower Future Proof. “Toen lukte het wel. Ik kon al snel aan de slag als postsorteerder bij een postsorteercentrum in Den Bosch. Dat doe ik nu sinds oktober 2017. Het is niet mijn droombaan, maar ik ben wel weer aan het werk en uit de uitkering. Vanuit deze positie is het ook gemakkelijker om weer ander werk te vinden dan wanneer ik thuiszit.”
‘Vroegtijdig investeren in samenwerking loont’
Dirco Dekker, manager Manpower
Honderden werkzoekenden uit uitkering door samenwerking Den Bosch
Onder de naam Future Proof werken UWV en Manpower landelijk op 15 plaatsen succesvol samen aan de bemiddeling van werkzoekenden met een WW-uitkering en een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Dit begon in 2014 als pilot in Den Bosch, waar nog steeds succesvol wordt samengewerkt. Hier stroomden de afgelopen jaren 334 werkzoekenden uit hun uitkering, omdat ze betaald werk vonden. Deze pilot kreeg in 2016 een vervolg met de landelijke uitrol van UWV Manpower Future Proof.
UWV en de uitzendbranche werken al sinds 2012 intensief samen aan arbeidsbemiddeling. “Uitzendorganisaties zijn voor ons een belangrijke partner geworden,” zegt Esther van den Boomen (senior adviseur werkgeversdienstverlening) van UWV. “Bij WW-uitstroom gaat al jaren een op de drie werkzoekenden via de uitzendbranche aan de slag. Die opstap is belangrijk. Vooral de kennis van de arbeidsmarkt, werkgevers en het eigen netwerk van uitzendorganisaties bieden hierbij veel toegevoegde waarde voor ons. Hun netwerk zit deels in andere sectoren, zoals de industrie. Juist daar blijken veel kansen te liggen voor onze doelgroepen.”
Live overleg maakt verschil
De samenwerking tussen UWV en Manpower in Den Bosch ontstond in 2014 om te onderzoeken waar kansen liggen voor de doelgroep én onderlinge samenwerking. De medewerkers van UWV en Manpower zochten elkaar structureel op, met het matchen van werkzoekenden en vacatures als directe aanleiding. Het kantoor van Manpower is meestal de fysieke ontmoetingsplek. “Vooral om te praten over kandidaten, hun mogelijkheden en wat ervoor nodig is om die te benutten,” schetst Van den Boomen. “Het live overleg tussen UWV en Manpower maakt een groot verschil en zorgt voor extra uitstroom. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het extra belangrijk om verder te kijken dan hun cv.”
Duurzame resultaten
Met de samenwerking groeide het besef dat de private partner uit de uitzendbranche niet alleen aan ‘cherry picking’ en ‘snel geld verdienen’ doet. “Door samenwerking verdwijnen de onjuiste vooroordelen,” zegt Dirco Dekker (manager social development) van Manpower. “Natuurlijk zijn wij een commercieel bedrijf, maar het gaat ons niet alleen om de korte termijn. Bij deze aanpak gaan wij voor duurzame uitplaatsingen en resultaten op langere termijn. Dat maakt het mogelijk om te investeren in de samenwerking en kandidaten.”
Lees de volledige case in de inspiratiegids.
Meer informatie over deze case? Vul het onderstaande formulier in.
Samenwerking in het kort
Wie: | UWV en Manpower. |
---|---|
Wat: | Werkzoekenden (WW) bemiddelen naar werk. |
Toegevoegde waarde: | Vanwege kennis arbeidsmarkt, werkgeversbehoeften en netwerk. |
Sinds: | 2014. |
Aanpak: | Op vaste momenten fysiek samenwerken op één locatie om werkzoekenden en vacatures te matchen en mogelijkheden en behoeften te bespreken. Al werkend samen blijven bijsturen. |