Succesvolle samenwerking in Deventer

Oekraïners snel aan de slag door passende begeleiding

Veel ontheemden uit Oekraïne vonden in Nederland vlot werk. Dit kon vooral door goede samenwerking en begeleiding. De gemeente Deventer werkt hiervoor nauw samen met verschillende partners, waaronder Buddo dat gespecialiseerd is in het bemiddelen en begeleiden van mensen met een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt. Deze gezamenlijke aanpak werkt en kan een blauwdruk zijn voor andere groepen, zoals statushouders.

Toen de vluchtelingenstroom uit Oekraïne begin dit jaar op gang kwam, zette de gemeente Deventer direct stappen om deze mensen werkkansen te bieden. Er werd contact gelegd met grote werkgevers, er volgde een banenmarkt en er is gekeken hoe knelpunten oplosbaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer mensen geen Engels spreken of nog een lokaal, handgeschreven identiteitsbewijs hebben. “Dat zie je nog regelmatig in Oekraïne en daarmee is het ingewikkeld om in Nederland een bankrekening te openen. Dat is wel een vereiste om snel aan de slag te kunnen en loon te ontvangen,” schetst accountmanager Niels Ooms van KonnecteD, de uitvoeringsinstantie van de gemeente Deventer voor de Participatiewet. Het laatste probleem is opgelost met een tijdelijke leefgeldrekening bij de gemeente, tot mensen wel een Nederlandse bankrekening hebben.

Samenwerking met specialisten

Voor de bemiddeling van werkzoekenden met een ‘afstand’ tot de arbeidsmarkt werkt de gemeente samen met verschillende partners. Waaronder Buddo dat als gespecialiseerd uitzendbureau op dit gebied veel samenwerkt met gemeenten en UWV in Oost-Nederland. Ooms: “Wij zoeken de kortste weg naar betaald werk en deze samenwerking helpt ons. Een specialist heeft de kennis, ervaring en het netwerk om passende trajecten te organiseren en daar hebben wij goede ervaringen mee. Daarbij is uitzenden en detacheren voor werkgevers een veilige manier om kennis te maken met doelgroepen die zij nog niet kennen. Wij mikken wel op duurzaam werk. Dat is ook altijd onze gezamenlijke intentie.”

“Wij zoeken de kortste weg naar betaald werk en deze samenwerking helpt ons.”

Niels Ooms, accountmanager KonnecteD

Alleen in Deventer zijn tot november al ongeveer 170 Oekraïense vluchtelingen aan werk geholpen. Daarvan bemiddelde Buddo zo’n 55 Oekraïners (in Oost-Nederland in totaal circa honderd). “Dat doen we vooral projectmatig voor grotere werkgevers en in kleine groepjes van vier of vijf personen,” schetst Buddo-manager Bart Jonge Poerink. “Als er een taalbarrière is, kunnen we dat oplossen door te zorgen dat een van hen Engels spreekt en kan tolken. Daarnaast worden vertaalapps (zoals SayHi) ingezet en vooral in de beginfase zorgen we voor extra begeleiding en uitleg. Over het werk, maar bijvoorbeeld ook over de loonstrook. Veel zaken werken bij ons heel anders dan deze mensen gewend zijn.”

Productielaboratorium

Op deze manier zijn Oekraïners via Buddo aan de slag gegaan bij zeer verschillende bedrijven, zoals PostNL, Hanos en een sorteercentrum van het Leger des Heils. Bij het laboratorium AL-West BV in Deventer, dat bodem-, lucht- en watermonsters analyseert, zijn al 17 Oekraïners begonnen. Directeur Marc van Gelder zag online dat de gemeente geschikte werkplekken zocht. “Wij zijn altijd op zoek naar goede mensen. Ik zag mogelijkheden voor Oekraïners, vooral op onze afdeling monstervoorbehandeling. Hier hoef je niet per se de Nederlandse taal voor te kunnen. En dit gaat ook prima doordat we alle werkinstructies hebben vertaald. De Oekraïners willen graag werken en doen dat ook goed. Hun achtergrond is zeer divers. Ze werken bij ons in kleine groepen. Inmiddels hebben we al acht mensen een tijdelijk arbeidscontract gegeven en gaan wij hen ook een taalcursus aanbieden. Dat helpt enorm voor hun ontwikkeling en vervolgmogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ook voor de Oekraïners die later bij ons zijn gestart, zijn deze mogelijkheden aanwezig.”

Aanpak voor meer groepen

De aanpak voor Oekraïners kan volgens de betrokkenen fungeren als ‘blauwdruk’ om ook andere werkzoekenden met een overbrugbare arbeidsmarktafstand aan werk te helpen. Ooms: “Ik zou niet weten waarom dit ook niet voor andere groepen zou kunnen, zoals statushouders. Dat is toch ook een kwestie van prioriteiten stellen bij overheden en werkgevers.” Jonge Poerink: “Een groot verschil tussen statushouders en Oekraïners is dat de laatste groep al direct vanaf dag één aan het werk mag en toetreedt tot de zorgverzekering. Ook worden taaleisen soms wat meer losgelaten. Dat helpt hen enorm en juist door te werken leren mensen de taal. Een gevaar is ook dat overheden nu vooral focussen op Oekraïners en de andere groepen vergeten. Het zou ook statushouders enorm helpen als zij eerder aan het werk kunnen en we met elkaar kijken hoe we knelpunten kunnen oplossen. Vaak werkt het goed als we kleine gemixte groepjes van werkzoekenden bij elkaar zetten.”

“Het zou ook statushouders enorm helpen als zij eerder aan het werk kunnen en we met elkaar kijken hoe we knelpunten kunnen oplossen.”

Bart Jonge Poerink, manager Buddo


“Door te werken leer ik snel de Nederlandse taal”

Op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Oekraïne kwam Nataliia Yiarmolove (39) begin 2022 met vijf kinderen naar Nederland. Ze kreeg tijdelijke woonruimte in de gemeente Deventer. Haar kinderen gaan hier naar school en zelf wilde ze graag aan het werk. Dit vond ze al snel door de samenwerking van de gemeente met Buddo. Op 25 april begon ze bij het milieulaboratorium van AL-West BV in Deventer. Ze maakt hier lucht-, water- en vooral bodemmonsters gereed voor de analyse. “Het is heel ander werk dan ik gewend was. In Oekraïne had ik vooral werkervaring als boekhouder. Maar dit werk kan ik prima doen en ik ben er blij mee. Ik vind het belangrijk om zelf geld te verdienen en wat op te bouwen, want ik zou graag in Nederland willen blijven. Het werk geeft ook afleiding van de ellende in mijn moederland. En door het werk, leer ik de Nederlandse taal en cultuur goed kennen. De taal was vooral in het begin wel even een obstakel, maar het lukte en ik leer nu steeds meer. In september kreeg ik een contract bij AL-West BV en nu krijg ik ook een taalcursus. En gelukkig helpen mijn collega’s me ook goed. Zo kunnen we hier iets opbouwen.”

Meer informatie over deze case? Vul het onderstaande formulier in.

Samenwerking in het kort

Wie: Gemeente Deventer en uitzendorganisatie Buddo.
Wat: Oekraïense ontheemden aan het werk helpen
Toegevoegde waarde: De gemeente kent de kandidaten en faciliteert basisvoorzieningen, Buddo zorgt voor passende werkgevers en de begeleiding op en rond het werk.
Sinds: Maart 2022 voor Oekraïners, eerder al voor andere werkzoekenden.
Resultaat: In Deventer heeft Buddo tot november 55 Oekraïners aan werk geholpen. In heel Oost-Nederland zo’n 100.