Zelf vinden én gevonden worden

Er zijn van die dagen dat je blij wordt verrast. Deze week had ik er zo één. Ik was te gast bij HalloWerk, een initiatief van de gemeenten Den Haag en Rotterdam. HalloWerk  is een matchingsplatform dat werkzoekenden en werkgevers rechtstreeks met elkaar verbindt. Het is met 2.000 kandidaten nog klein, maar de ambities zijn groot. En terecht.
Ik heb het vaker gezegd. We hebben voor de moeilijkste groep op de arbeidsmarkt vaak de ingewikkeldste weg naar werk georganiseerd. Met alle goede bedoelingen zitten werkzoekenden vaak ‘verstopt’ in ontoegankelijke bestanden, beschermd door ingewikkelde privacyregels en in afwachting van trajecten. Juist deze werkzoekenden zouden geholpen zijn met een eenvoudige weg naar werk.

Jurriën Koops, directeur ABU

Dat kan en moet anders, zullen beide gemeenten hebben gedacht. Met HalloWerk kunnen werkgevers rechtstreeks kandidaten zoeken, selecteren en benaderen. Kandidaten op hun beurt zorgen zelf voor hun profiel en krijgen rechtstreeks vacatures aangereikt. De gemeente zorgt zo nodig voor persoonlijke begeleiding. 40% van het bestand van beide gemeenten komt in aanmerking voor HalloWerk en aan het einde van het jaar is het de bedoeling dat 10.000 werkzoekenden gebruikmaken van HalloWerk.

“Met HalloWerk gaan we naast het proces staan in plaats van tussen kandidaat en werkgever,” zei een van de gemeentelijke vertegenwoordigers. Het mooie is, dát werkt. Natuurlijk is het nog pril en zal het niet voor iedereen werken, maar de ervaringen zijn positief. Bijna 300 matches, waarvan meer dan 95% rechtstreeks zonder tussenkomst van de gemeente. Soms waren kandidaten al in contact met werkgevers terwijl de gemeente nog bezig was met de kandidaat. Kandidaten die eerder tientallen afwijzingen kregen, werden gebeld door werkgevers. “Dat doet wat met mensen,” aldus een van de betrokkenen.

Zelf vinden én gevonden worden. Het is een eenvoudige en korte weg naar werk. Wat zou het mooi zijn als andere gemeenten, arbeidsmarktregio’s en UWV dit voorbeeld volgen. Of beter nog, aanhaken op HalloWerk. Want het wiel opnieuw uitvinden is niet nodig. De verbinding is gemakkelijk gelegd. Ik ben enthousiast.

Jurriën Koops, directeur ABU