PERSBERICHT

Staatssecretaris SZW blij met alliantie Samen werken voor werk

“Voor werkzoekenden is meer samenwerking hard nodig”

DEN HAAG – Om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen, zijn vernieuwende initiatieven nodig. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft voor alle 35 arbeidsmarktregio’s daarom voor 2019 één miljoen euro toegezegd voor nieuwe initiatieven en nog één miljoen voor 2020. Staatssecretaris Tamara van Ark pleit ook voor meer publiek-private samenwerking. “Er gebeurt al veel, maar door meer samenwerking is er nog veel meer mogelijk,” aldus Van Ark.

De staatssecretaris zei dit donderdag tijdens het congres Iedereen aan de slag: het gaat niet vanzelf van de alliantie Samen werken voor werk in Den Haag. Deze alliantie van partners (brancheorganisaties ABU, Cedris, NRTO en OVAL), die elkaar met hun verschillende expertises goed aanvullen, hebben nadrukkelijk de handen ineengeslagen om zoveel mogelijk mensen duurzaam aan de slag te helpen. Van Ark toont zich een groot voorstander: “We kunnen wetten maken, maar dat is niet genoeg. Er is meer samenwerking nodig. Ik ben ontzettend blij met deze alliantie. Vooral omdat deze partijen elkaar niet meer als concurrent zien, maar beseffen dat ze samen met anderen nog meer kunnen doen en ze elkaar versterken.”

Nieuwe oplossingen
Om meer werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan banen te helpen, ondersteunt het ministerie van SZW met het programma Matchen op Werk (dat inmiddels is opgegaan in Perspectief op werk) de gecoördineerde werkgeversdienstverlening in de 35 arbeidsmarktregio’s. Dit programma beoogt met nieuwe initiatieven mensen naar werk te begeleiden. Samenwerking tussen publieke en private partijen is hierbij een belangrijk element. Aan alle regio’s is voor 2019 en 2020 twee miljoen euro toegezegd om nieuwe oplossingen te creëren. “Dat moeten wel echt nieuwe plannen zijn, geen oude plannen met nieuwe nietjes,” aldus Van Ark. “Zoek daarvoor de samenwerking en verbinding met elkaar. En tegen gemeenten zeg ik: kijk ook verder dan de publieke partners. Ook deze private partijen kunnen helpen.”

Open hiring’
Tijdens het congres is ook stilgestaan bij het in Nederland nieuwe fenomeen van open hiring door werkgevers. Wie wil werken, kan hierdoor gewoon aan de slag zonder sollicitatiegesprek, cv of inzet van de overheid. Deze week is het eerste bedrijf in Nederland hiermee begonnen. Bij een nieuwe pilot van de alliantie in de regio Foodvalley gaat dit ook gebeuren. Volgens directeur Jos Verhoeven van Start Foundation zijn dit soort vernieuwende oplossingen hard nodig. “Blijf zoeken naar creatieve oplossingen. Als je altijd in het dal blijft steken, zie je nooit de andere kant van de berg.”

Treintjes maken
De vier alliantiepartners creëren nieuwe oplossingen door hun expertises te bundelen, afgestemd op specifieke behoeften van werkzoekenden die extra begeleiding nodig hebben. Oftewel: ‘treintjes maken’, steeds met een andere samenstelling van ‘wagons’. “Dit is een heel taai onderwerp, waarvoor dit ook echt nodig is,” zei voorzitter Sieto de Leeuw van de ABU, aangevuld door de drie andere voorzitters. “Samen kunnen wij direct mensen helpen, zonder daarvoor eerst allerlei regeltjes te bedenken,” stelde Hans Hillen (NRTO). Volgens Sieb Louwsma (OVAL) hebben werkzoekenden vaak vooral een klein extra duwtje nodig. “Daarna kunnen veel mensen zelfstandig verder. Maar alleen en ieder voor zich is het juiste duwtje soms moeilijk te geven.” Ook volgens Job Cohen (Cedris) is dat de kracht van de alliantie: “Wij zijn als partners op de arbeidsmarkt veel met dezelfde dingen bezig, met een groot gezamenlijk belang. Samen kunnen we het beter.”