Leren van de flippo

De flippo. Kent u ze nog? Geen stress. Ik heb even de geschiedenis van Wikipedia gehaald voor u. Een flippo was een schijfje van kunststof of karton dat gratis bij de chips zat, zo rond 1995. Op de flippo stonden verschillende stripfiguren. In Nederland ontstond een ware rage onder kinderen die de flippo’s massaal spaarden. Iedereen wisselde ze uit en deed er spelletjes mee.

Waarom begin ik over flippo’s, hoor ik u denken?

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW

Dat is simpel. Ze verspreidden zich destijds met succes over het hele land. Van Groningen tot Zeeland en van Maastricht tot Den Helder. En wat mij betreft gaat het net zo met het aan het werk helpen van mensen uit ‘de gemeentelijke kaartenbakken’. Op diverse plekken in het land laten de partners achter dit mooie boek al zien wat je kan bereiken als overheden en bedrijfsleven slim samenwerken. Er zijn veel prachtige en succesvolle projecten en het is dan ook een goed initiatief van de alliantie Samen werken voor werk, om deze nu in één inspiratiegids te bundelen. Zo hoeven we het wiel niet elke keer opnieuw uit te vinden overal in het land.

Alle alliantiepartners (de ABU, Cedris, NRTO en OVAL) leveren dagelijks een belangrijke bijdrage bij het bemiddelen, scholen, re-integreren en begeleiden van werklozen en werkgevers. Zij kennen als geen ander de markt en de mensen en hoe je die twee succesvol bij elkaar brengt naar ieders tevredenheid. Dat zie je terug in de verschillende projecten in deze gids. Door de krachten te bundelen, zijn ze daartoe nog beter instaat.

Nú is ook het moment om dit soort projecten in de spotlight te zetten. Het gaat waanzinnig goed met de economie en qua werkgelegenheid. Er zijn ontzettend veel vacatures (meer dan 200.000!). Er zijn dus meer kansen dan ooit om te werken bij al onze leden. Of je nou de elektro in wilt, de accountancy of de dienstverlening. Het maakt niet uit en er is werkelijk voor elk wat wils. Dat is belangrijk, want werken is goed voor mensen. Het helpt je aan een netwerk. Aan een ritme. Aan nieuwe vaardigheden, waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had. En het is goed voor de economie. We moeten nu in dit economisch tij dan ook alle kansen pakken om meer mensen aan werk te helpen. Want ondanks alles staan er nog altijd meer dan één miljoen mensen aan de kant: meer dan één miljoen! Wat zonde van al dat talent en menselijk kapitaal.

Op de arbeidsmarkt kan ook nog veel meer dan nu al het geval is. Ik roep arbeidsmarktregio’s en gemeenten op om actief de leden van de ABU, Cedris, NRTO en OVAL in te schakelen bij de uitvoering op de arbeidsmarkt. Zij spreken de taal van de ondernemer en hebben de ingangen. Dat laten al deze projecten zien. Ik ga op mijn beurt met het ministerie aan de slag om te zorgen dat er veel meer succesvolle matches komen en we mensen echt werkfit maken.

Slotwoord uit inspiratiegids De bijzondere weg naar werk