In gesprek over het Aanvalsplan Techniek

Aanvalsplan arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie, dat is waar de partners van de Alliantie Samen werken voor werk vandaag het gesprek over voerden met Carolien van Blitterswijk van FME en Jurjen van Ligten van de Metaalunie. Zij spelen een belangrijke rol bij het realiseren van dit ambitieuze plan vanuit de technieksectoren. De opgave om de arbeidsmarkttekorten op te lossen, is omvangrijk. Daardoor is de inzet vanuit het aanvalsplan in verschillende pijlers en actielijnen ondergebracht.

Pijler 1 gaat erom dat meer mensen kiezen en behouden blijven voor werken in de Techniek, Bouw en Energie. Zo wordt onder meer een nieuw arbeidsmarktsysteem voor werken en instroom in Techniek, Bouw en Energie ontwikkeld, mét een 10-jarige werk-en-ontwikkelgarantie voor iedereen die voor een technische opleiding en technisch werk kiest. Om jongeren te interesseren voor een baan in de techniek, wordt onder meer in samenwerking met het onderwijs voor gezorgd dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met techniek. Een ander onderdeel zijn de Hybride Techniekcentra, waar het onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken om studenten, jongeren, zij-instromers en werkenden een kansrijke ontwikkelroute te bieden in de technische sectoren gedurende hun volledige loopbaan.

In pijler 2 Productiviteitsoffensief door (prefab) industrialisatie wordt gestreefd naar een hogere productiviteit door meer gebruik te maken van standaardisering, digitalisering en robotisering.

In Pijler 3  staat het aantrekken van talent van buiten centraal. Bijvoorbeeld door meer kansen te creëren voor statushouders. Werkgevers willen zich hierbij maximaal inspannen om 10.000 statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) te plaatsen.

Kansen en uitdagingen

In het gesprek werden de kansen en uitdagingen gedeeld. Hoe organiseer je bijvoorbeeld lokaal dat statushouders de juiste hulp krijgen bij taalles om hun vak goed te kunnen uitoefenen, hoe kunnen we ervoor zorgen dat drukbezette mkb-ondernemers ontzorgd worden als zij een statushouder inzetten? Hoewel de nood om personeel te vinden hoog is, blijkt dat het voor ondernemers vaak (te) intensief en tijdrovend kan zijn om door alle regelgeving te komen en statushouders voldoende ondersteuning te bieden of zich te verdiepen in hun cultuur.

Er zijn ontzettend veel mooie initiatieven en structuren in het veld, waar ondernemers en studenten, werkenden en werkzoekenden elkaar treffen. De grote opgave is om collectief meer te kunnen betekenen voor iedereen die de techniek in wil, de drempels daartoe te verlagen en hen duurzaam aan deze sectoren te binden. Het vraagt een heel ambitieuze vorm van samenwerken en een andere wijze van denken.

Samenwerking

Ook de leden van de alliantiepartners hebben een actieve samenwerking met bedrijven in de technieksectoren. Een belangrijke vraag was dan ook hoe leden van de alliantiepartners kunnen helpen bij de uitvoering van het Aanvalsplan; bijvoorbeeld door het bieden van scholing en taalles, jobcoaching, arbeidsfit maken, matchen? Alle partijen zagen voldoende aanknopingspunten om de mogelijkheden verder te verkennen.

Grote dank aan Carolien van Blitterswijk en Jurjen van Ligten voor hun komst. Wij wensen de partners van het aanvalsplan Techniek een heel mooie, inclusieve toekomst toe. Geweldig hoe daar in gezamenlijkheid de handschoen voor wordt opgepakt. Dat is al de start van een inclusieve aanpak.

Op de foto (vlnr): Jurjen van Ligten (Metaalunie), Karin Hoogteijling (OVAL), Arend Pieterse (Cedris), Carolien van Blitterswijk (FME), Jurriën Koops (ABU) en Ciel Stevens. (NRTO)