Het belang van de eerste stap

In september was ik aanwezig op het Human Capital Event 2021. Tijdens deze bijeenkomst sprak onder andere Hans Borstlap, voorzitter van de commissie die vorig jaar een spraakmakend advies uitbracht over vernieuwingen die nodig zijn op de arbeidsmarkt. Hij ging in op het belang van het blijven ontwikkelen en sprak niet over ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar over een arbeidsmarkt die een afstand heeft tot mensen’.

Er zijn grote tekorten op de arbeidsmarkt. Het onbenut arbeidspotentieel is afgenomen van 1,8 miljoen naar 1 miljoen mensen en kan verder dalen bij een aanpak die maatwerk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij moeten er samen toch voor kunnen zorgen dat iedereen de kans krijgt om zich te kunnen ontwikkelen en mee te doen aan onze maatschappij? Er zijn zoveel tekorten op de arbeidsmarkt. Denk alleen al aan de zorg. Juist de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten wij met elkaar in staat stellen om de eerste stap te kunnen nemen.

Ria van ‘t Klooster, directeur NRTO

Een mooi voorbeeld is Zorgwacht. Nina is afkomstig uit Iran en woont al jaren in Nederland. Zij volgt de opleiding Helpende in de zorg bij Zorgwacht. Vanuit de gemeente Utrecht is het project Werkbeweging gestart. Werkbeweging is er voor Utrechters voor wie de stap naar werk relatief groot is. In het geval van Nina krijgt zij taalles, waaronder het leren van de vaktaal, theorieles, praktijkles en loopt zij stage als helpende in de zorg bij cliënten. Deelnemers worden opgeleid tot helpende in de zorg mbo niveau 2. Zodra zij het deelcertificaat heeft behaald kan zij aan het werk gaan bij huiskamers in verpleegtehuizen. Door deze aanpak kan zij sneller aan het werk of een vervolgopleiding oppakken. Door het bieden van maatwerk waarbij de deelnemer centraal staat, krijgt zij een kans. In de zorg is zoveel werk en zij krijgt de mogelijkheid om door te groeien en leert om op ‘eigen benen’ te staan.

De resultaten van dit project zien er goed uit. De eerste groep deelnemers aan dit project gaan of aan het werk of een vervolgstudie doen. De tweede groep deelnemers staat al klaar. Het laat zien hoe gemotiveerd deze mensen zijn en hoe hard wij hun talenten nodig hebben in de zorgsector.

Voor Nina is dit de eerste stap. Zij wil zich graag verder ontwikkelen tot gespecialiseerd verpleegkundige. Deze eerste stap was alleen mogelijk door samenwerking tussen publieke en private partijen en het bieden van maatwerk waarbij de deelnemer centraal staat.

Kortom, er zijn genoeg initiatieven en mooie voorbeelden uit de praktijk. En u? Wat gaat u doen om de afstand van de arbeidsmarkt tot mensen te verkleinen? De eerste stap is van groot belang!

Ria van ’t Klooster, directeur NRTO

Oktober 2021

Wilt u meer weten over dit project? Kijk dan op YouTube naar het verhaal van Nina of lees het nieuwsbericht van de gemeente Utrecht.