Hebben mensen een afstand tot de arbeidsmarkt of heeft de arbeidsmarkt afstand tot mensen?

We moeten in Nederland meer aandacht hebben en ons ervoor inzetten om het perspectief voor de vele mensen die vaak al jarenlang naast de arbeidsmarkt staan te verbeteren.

In ons land leven veel mensen al jarenlang in onzekerheid over hun bestaan, de toekomst van henzelf en/of hun kinderen, ze leven op of zelfs onder de rand van armoede. Het bizarre is, dat – in Nederland – juist zij in financiële zin het hardst worden geraakt door de oorlog in Oekraïne. De oorlog die nu woedt geeft hen weer extra zorgen, bijvoorbeeld over hoe ze hun hoge energierekening moeten betalen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat deze mensen niet in de kou en langs de lijn staan. Wij kunnen ze helpen aan een sociale omgeving waarin ze meedoen, waar ze hun kleine en grote zorgen kunnen delen met collega’s, waar ze een bijdrage kunnen geven aan onze samenleving, waar ze gevoel van waarde (terug)krijgen. Wij kunnen ze namelijk helpen met werk.

Mohamed el Mokaddem, voorzitter Cedris

Er is een gigantische krapte op de arbeidsmarkt, werkgevers zitten te springen om mensen en tegelijkertijd staan er een miljoen mensen langs de lijn. Vanuit Cedris hebben we het nieuwe kabinet opgeroepen werk te maken van de inclusieve arbeidsmarkt en 40.000 mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Daar zijn voldoende (rijks)financiën voor nodig, bijvoorbeeld om de mensen goed te begeleiden en op te leiden.

Er is ook samenwerking nodig met opleiders, loopbaancoaches en werkgevers. Ondernemers en publieke partners kunnen samen in hun regio aan de slag. Er gebeurt al veel moois in de samenwerking tussen werkgevers en sociale ontwikkelbedrijven en dat kan nog meer worden. Zoek elkaar op en haal samen alles uit de kast om aan de bestaande, maar ook aan de toekomstige vraag naar werknemers te voldoen. De partners van de Alliantie willen dit proces versnellen en versterken. We ondersteunen graag om andere wegen te bewandelen en om nog meer mensen aan het werk te helpen en zo meer zekerheid aan hun bestaan toe te voegen. We zetten ons in om de arbeidsmarkt inclusiever en toegankelijker te maken. Samen verkleinen we de afstand van de arbeidsmarkt naar mensen toe!

Mohamed el Mokaddem, voorzitter Cedris

Mei 2022