Een beetje MacGyver

“Wat voor jou normaal is, is voor een ander waarschijnlijk heel bijzonder!” Met die overtuiging begon ik ooit mijn eigen communicatiebureau. Een bureau dat initiatiefnemers van ‘doodnormale’ projecten (die de wereld een stukje mooier maken) uitdaagde om te delen waar ze voor staan en wat ze doen. Geïnspireerd door MacGyver zochten we naar de verhalen binnen bedrijven. We hebben nooit verhalen bedacht. Alleen ingezet op wat mensen en bedrijven tot dan toe waren vergeten te vertellen.

“A paperclip can be a wonderous thing. More times than I can remember, one of these has gotten me out of a tight spot.” – MacGyver

Na vijf jaar stopte het communicatiebureau en maakte ik de overstap naar Cedris. Nog steeds met dezelfde focus. Eén van de eerste projecten waar ik aan mocht werken was de ‘Cedris Waarderingsprijs’. Een prijs voor initiatieven die net dát stukje meer doen om mensen voor wie een normale baan niet zo heel gewoon is, te begeleiden en ondersteunen in het vinden van een passende plek. Dat jaar maakte ik, dankzij de prijs, kennis met meer dan 60 fantastische initiatieven. De één op landelijk niveau, de ander gefocust op lokaal succes.

Het uitwerken en uitvoeren van de prijs was precies waarom ik was begonnen bij de branchevereniging. Onzichtbare verhalen zichtbaar maken. Iets wat je in communicatie, bij uitstek, kunt doen! Een podium maken voor prachtige verhalen die écht verschil maken in de samenleving. En daarmee een domino-effect van verandering teweeg brengen. Leren van elkaar door open (en eerlijk) te zijn over wat (niet) goed gaat.

De afgelopen jaren hebben we bij Cedris veel van deze verhalen mogen maken. En ook binnen de alliantie Samen werken voor werk doen we dat, met bijvoorbeeld de inspiratiegids De bijzondere weg naar werk. Met als resultaat het grootste compliment wat je maar kunt krijgen: mensen die contact zoeken om te leren van elkaar en samen verder werken. Daarom daag ik iedereen uit om als een ware MacGyver binnen zijn of haar organisatie te speuren naar bewonderenswaardige verhalen. En die ook te delen. Misschien help je een ander een stapje verder. Want wat voor jou normaal is, is voor een ander misschien wel heel bijzonder!

Hylke van der Wal, Cedris

Ps. Heb je een mooi praktijkvoorbeeld, dat laat zien hoe jouw organisatie samen met andere partijen mensen helpt een (volgende) stap naar werk te zetten? Mail dit dan naar info@samenwerkenvoorwerk.nl. Wij tekenen uw verhaal graag op.