Verdere samenwerking voor opleidingskansen flexkrachten

Om de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken en meer mensen aan de slag te helpen, moeten we in Nederland anders omgaan met talenten. Vooral door breder te kijken naar talenten en de opleidingsmogelijkheden die daarbij passen. Daarom hebben HR-dienstverlener Randstad Groep en opleider NCOI Groep de handen ineengeslagen. Alle flexkrachten van Randstad Groep hebben hierdoor nu toegang tot één veel groter opleidingsplatform.

Beide partijen hebben begin dit jaar in een convenant vastgelegd dat alle flexwerkers van Randstad Groep Nederland (o.a. Randstad en Tempo-Team) toegang krijgen tot het opleidingsaanbod van de opleiders binnen NCOI Groep. Dit gebeurt in aanvulling op alle opleidingen en trainingen die al worden aangeboden op het leerplatform Randstad Boost (en Mijn Groei van Tempo-Team). “Door de samenwerking is een nog breder leeraanbod ontstaan. Hierdoor kunnen we flexwerkers meer maatwerk bieden bij het opleiden en ontwikkelen van hun kwaliteiten,” zegt Linda Hopmans (directeur Bouw, Techniek & ICT), verantwoordelijk voor Randstad Boost.

Samenwerking is hard nodig

Samenwerking is volgens Randstad en NCOI Groep essentieel om meer talenten te benutten voor de arbeidsmarkt en om de groeiende mismatch tussen vraag en aanbod te verkleinen. Hopmans: “We moeten anders gaan kijken naar de talenten van werkenden en van mensen die nog ‘langs de kant’ blijven staan. Verder kijken dan hun opleiding en cv en juist veel meer naar talenten en hoe we die beter kunnen benutten en ontwikkelen. Als we blijven doen wat we deden, gaat er weinig veranderen. Maar op deze manier kunnen we wel grote stappen zetten.”

Deze omslag kan niemand alleen maken. Samenwerking tussen werkgevers, overheden, opleiders en werkenden is daarvoor essentieel. De verder geïntensiveerde samenwerking van Randstad en NCOI Groep maakt het volgens Ilse de Cloe (commercieel directeur) van NCOI Groep mogelijk om nog meer vanuit talenten op te leiden, met de trainingen en opleidingen die daarbij passen. “De kennis en vaardigheden vanuit opleidingen en trainingen kunnen flexkrachten direct toepassen in hun (gewenste) functies. Doordat wij al 25 jaar marktleider zijn in het flexibel opleiden van werkenden, kunnen wij de theorie goed vertalen naar hun specifieke werkpraktijk. Ongeacht de branche of functie waarin flexwerkers (willen) werken.”

Mogelijkheden inzichtelijk maken

Randstad zet al ruim 10 jaar sterk in op het opleiden van flexkrachten. Daarvoor wordt inmiddels samengewerkt met 54 opleiders, waaronder NCOI. In het verleden was het opleidingsaanbod nog meer versnipperd, maar inmiddels is het gebundeld op één centraal leerplatform. Daar vinden flexkrachten nu 450 online trainingen en meer dan 1.000 korte opleidingen die voor iedereen toegankelijk zijn.

Met een breed aanbod dat gemakkelijk toegankelijk is, kunnen flexkrachten gemakkelijker zien welke mogelijkheden er zijn. Hopmans: “Zo kunnen zij meer de regie nemen voor hun ontwikkeling. Of ze nu willen omscholen of verder willen in hun bestaande richting en bijvoorbeeld meer ‘soft skills’ willen ontwikkelen. Wij zien hierdoor magazijnmedewerkers doorgroeien tot heftruckchauffeur, maar bijvoorbeeld ook dat een kok die privé graag aan zijn motor sleutelt de overstap kan maken naar werk in de mechatronica. Naast het opleiden zorgen we daarbij ook voor testen, coachen en begeleiden van onze talenten.”

Investeren in mogelijkheden loont

Dat het investeren in opleiden loont, ziet Randstad terug doordat ze flexkrachten na een opleiding of training blijven volgen. “Vaak zien we ze daarna een nieuwe stap maken. En we zien ook dat onze flexkrachten in de techniek na een opleiding twee keer zo lang bij ons blijven. Het is dus interessant voor hen, maar zeker ook voor ons en onze opdrachtgevers.” aldus Hopmans.

In 2020 volgden bij Randstad meer dan 10.000 flexkrachten een opleiding. Die aantallen gaan door de nieuwe samenwerking verder stijgen, is de verwachting. “De eerste dagen nadat het nieuwe aanbod was toegevoegd, zagen we direct een toename van meer dan duizend unieke bezoekers, waarbij ook al direct boekingen zijn gedaan uit het nieuwe aanbod.” De Cloe: “Die stijgende interesse is goed om te zien, want het opleiden is noodzakelijk om de mismatch op de arbeidsmarkt te verkleinen. Wij zijn blij dat we met deze samenwerking kunnen bijdragen aan het duurzaam versterken van flexwerkers. Vooral ook omdat zij zo’n belangrijke rol spelen binnen de Nederlandse arbeidsmarkt.”

“Waardevol leeraanbod voor mijn ontwikkeling”

Jolanda van Amen (49) werkt sinds november 2019 via Randstad op de servicedesk van CCV Nederland (specialist in betaaloplossingen waaronder pinautomaten) in Arnhem. “Ik help klanten met een storing, facturatievragen of andere servicevragen. Maar ik houd me als customer adviser ook bezig met de verkoop. Dat maakt mijn werk heel afwisselend. Dat bevalt me heel goed.”

Om zich verder te ontwikkelen, maakt Jolanda gebruik van het leeraanbod op Randstad Boost. Het nu uitgebreide opleidingsaanbod bevalt haar goed. “Toen ik dat zag, heb ik direct een top-3 gemaakt van korte cursussen die ik graag zou willen volgen voor mijn werk of mijn persoonlijke ontwikkeling. Uit het brede aanbod had ik ook wel een top-10 kunnen maken! Twee cursussen ga ik nu sowieso volgen: ‘Schrijven met het Pyramideprincipe’ voor bondige verslaglegging naar collega’s en ‘Omgaan met agressie’. Daar heb ik live gelukkig niet mee te maken, maar ik merk telefonisch wel dat meer mensen momenteel een ‘korter lontje’ hebben. Daar wil ik nog beter mee leren omgaan, met goede balans tussen netjes blijven en ook niet over me heen laten lopen. Ik ben blij met de leermogelijkheden. Dat vind ik heel waardevol om me verder te verbreden en ontwikkelen in mijn werk.”

Meer informatie over deze case? Vul het onderstaande formulier in.

Samenwerking in het kort

Wie: Randstad Groep Nederland en NCOI Groep.
Wat:

Samen één breed opleidingsaanbod creëren voor de ontwikkeling van flexkrachten.

Toegevoegde waarde:

Meer maatwerk kunnen bieden bij het opleiden en ontwikkelen van flexkrachten.

Sinds: Februari 2021.
Aanpak:

Bundeling van alle opleidingen en cursussen op één centraal leerplatform voor alle flexkrachten van Randstad Groep.