Opleiding is de beste proviand op de reis van de transitie

Deze titel is afgeleid van de stelling van de Griekse filosoof Aristoteles, die al lang geleden poneerde dat opleiding de beste proviand is op de reis naar de ouderdom. En daar zit wat in… In de afgelopen jaren hebben we namelijk enorme veranderingen gezien in de sectoren techniek, bouw en energie. Innovaties volgen elkaar in razend tempo op. Dit brengt niet alleen nieuwe mogelijkheden met zich mee, maar ook grote uitdagingen. De functies in deze sectoren veranderen continu. Dat vraagt om een herziening van onze kijk op werk, scholing, duurzame inzetbaarheid en vaardigheden.

De energietransitie, digitalisering en nieuwe bouwtechnieken zorgen ervoor dat traditionele rollen binnen deze sectoren opnieuw worden ingericht. Waar we vroeger vakmensen nodig hadden die een specifieke taak uitvoerden, zien we nu een groeiende behoefte aan multifunctionele werknemers.

Het is dus zaak om jezelf als vakvrouw/-man toekomstproof te maken en te kijken welke vaardigheden je nodig hebt om aan de wisselende behoeften te voldoen. We zien mooie oplossingen in het veld, waarbij NRTO-opleiders ervoor kiezen bewegwijzerde paden in te richten om de student houvast te bieden (denk aan ontwikkelpaden in de techniek). Anderzijds zie je ook dat opleiders experimenteerruimte bieden tijdens de opleiding om de student uit te dagen de onderlinge samenhang tussen werkterreinen te verkennen. Deze transformatie biedt kansen, maar legt ook de vinger op de zere plek van een uitdaging: de structurele krapte op de arbeidsmarkt. De mismatch tussen de gevraagde en de beschikbare vaardigheden is een probleem dat steeds nijpender wordt. De sectoren waar we op vertrouwen voor bijvoorbeeld de aanleg van onze infrastructuur en de energietransitie, hebben dringend behoefte aan goed opgeleide professionals.

Als alliantie zien wij, ABU, Cedris, OVAL en NRTO, het als onze verantwoordelijkheid om een sleutelrol te spelen in het tegemoetkomen aan deze maatschappelijke behoeften. Een belangrijke stap in de oplossing van dit probleem ligt in samenwerking. Samenwerking tussen opleiders, uitzendbureaus, loopbaancoaches, werkgevers en de (semi-)overheid, om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de opleidingen van vandaag aansluiten op de arbeidsmarkt van morgen en dat werknemers toegerust zijn met de juiste skills en werkfit zijn. Het is onze overtuiging dat het voor een enkele organisatie alleen lastig is om effectief te zijn op deze arbeidsmarkt. Als je samenwerkt, kun je meer realiseren. Het is een grote en complexe uitdaging, maar ik geloof erin dat we, door gezamenlijk op te trekken, de fundering kunnen leggen voor een toekomst waarin er voldoende en goed opgeleide vakmensen zijn. Mensen die niet alleen de gebouwen en technologieën van morgen bouwen, maar die ook bijdragen aan een duurzamer en welvarender Nederland. Samen werken we aan werk! En hebben we dus die proviand van Aristoteles nodig.


Ciel Stevens

December 2024