€ 50 miljoen voor gemeenten om werkzoekenden te begeleiden naar werk

Gemeenten kunnen het extra geld gebruiken voor lopende arbeidsmarktgerichte projecten gericht op werkzoekenden die dienstverlening van de gemeente krijgen. Ze kunnen het ook inzetten voor de bemiddeling naar werk van Oekraïense vluchtelingen. “Gemeenten kunnen zo meer doen om mensen die nu nog langs de kant staan en graag willen werken een opstap te bieden naar een baan“, aldus minister Schouten. “De huidige krappe arbeidsmarkt biedt volop kansen om ieders talent te benutten.“

De middelen worden aan het Europees Sociaal Fonds (ESF) toegevoegd. Voor activiteiten die gemeenten tot 1 oktober 2022 uitvoeren geldt dat zij volledig uit dit fonds worden gefinancierd. Daarna kunnen gemeenten via het nieuwe ESF+-programma gebruik blijven maken van de subsidie, waarbij ze zelf een deel dienen te financieren.

Actieplan

Minister Schouten en minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zijn dit voorjaar gestart met een actieplan om de kansen op werk voor werkzoekenden te vergroten en werkgevers sneller te helpen aan personeel via de arbeidsmarktregio’s. Hierin werken UWV en gemeenten samen aan dienstverlening voor werkgevers en werkzoekenden.

Bron: Ministerie SZW

Foto: Martijn Beekman