Dankbaar

Iedere week zit ons team bij elkaar om bij te praten over alle lopende zaken. Een gebruikelijk en vertrouwd ritueel. Zo ook vandaag. Wat ik en mijn collega’s nog niet wisten, is dat het vandaag een werkoverleg wordt om nooit te vergeten. Vandaag staat het werkoverleg namelijk in het teken van het afscheid van onze collega. Zij had een werkervaringsplaats bij ons op kantoor.

Als mede-initiatiefnemer van de Alliantie Samen werken voor werk, met als doelstelling iedereen aan de slag, willen wij zelf ook mensen een kans geven om weer aan het werk te komen. Het opdoen van werkervaring kan een mooie eerste stap zijn richting werk. Daarom stellen wij regelmatig werkervaringsplekken beschikbaar. Vandaag nemen we afscheid van onze collega. Een collega van in de 50 die al jaren niet meer had gewerkt, maar met een hart van goud en een enorme betrokkenheid.

Pauline Withagen, pilotcoördinator regio Zwolle/Overijssel (namens NRTO)

Na een toespraak van onze directeur, die in het teken stond van haar groei en haar inzet, neemt zij zelf het woord. Een toespraak waar iedereen steeds stiller en stiller van wordt. Je kunt een speld horen vallen.

Zij vertelt dat zij jaren thuis heeft gezeten, wat zij allemaal heeft meegemaakt en voor het eerst sinds jaren aan het werk is gegaan bij ons. Zij vertelt dat zij de afgelopen maanden enorm is gegroeid. Naast de praktische werkzaamheden, die zij heeft geleerd, vertelt ze dat haar zelfvertrouwen is gegroeid. Ze gaat weer met haar kinderen naar de sportvelden toe. Ze durft weer naar buiten en eropuit. Zij is ons zo dankbaar voor deze ervaring en kans. Zo blij en dankbaar met de soms heel praktische hulp bij het maken van een sollicitatiebrief, een cv met foto en de morele support voor een test of sollicitatiegesprek.

Ook ik word stiller en realiseer me opeens dat werk en een veilige werkomgeving bieden zoveel meer voor haar betekent, dan ik me kan voorstellen. Het bieden van deze werkervaringsplaats heeft niet alleen haar geholpen, maar ook haar kinderen. Iedere keer dat wij ‘dank je wel’ zeiden of haar iets leerden, groeide zij driedubbel zo hard.

En nu gaat zij ons verlaten, klaar voor een nieuwe stap. Zij heeft ervoor gekozen om zich te laten omscholen voor een functie in de zorg. Wij wensen haar alle goeds toe en zijn stil en dankbaar voor wat zij ons heeft geleerd.

Daarom ook mijn oproep aan u, bied mensen een kans, laat hen stage lopen, meedoen en ervaring opdoen. Er zijn 1,2 miljoen mensen nog niet aan het werk. De NRTO is een kleine, maar slagvaardige organisatie. En ik weet het zeker: als wij het kunnen kunt u het ook. En ook u zult dankbaar zijn voor deze mooie en leerzame ervaring!

Pauline Withagen, pilotcoördinator regio Zwolle/Overijssel (namens NRTO)