Alleen samen

De coronacrisis was en is een grote klap voor ons allemaal. De impact wordt steeds duidelijker, ook dat deze veel omvangrijker is dan ‘alleen’ het aantal ic-bedden en bedrijven die gesloten zijn.
Hele sectoren liggen al maandenlang (vrijwel) stil en de verwachting is niet dat daar snel verandering in komt. Wat we een jaar geleden nooit hadden verwacht, is nu werkelijkheid.

Een groot aantal mensen is zijn baan kwijtgeraakt of dreigt zijn baan kwijt te raken. Er vinden ongekende veranderingen plaats op onze arbeidsmarkt en in een ongekend tempo.
Grote verliezers zijn ook starters, stagiaires, mensen met een beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Juist onder hen is het aantal psychische klachten groot en zijn er lange wachtlijsten.

Ria van ’t Klooster, directeur NRTO

Er is momenteel een groot tekort aan stageplekken en een tekort aan begeleiding. Iemand die net afgestudeerd is of stage gaat lopen, heeft begeleiding nodig, wil de praktijk leren kennen, heeft collega’s nodig om het bedrijf, het werk en de cultuur te leren kennen. Wil het vak leren, wil sparren met anderen. En voor veel mensen – en dat geldt zeker voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geeft werk structuur, is het een plek waar je kunt laten zien wat je kunt.
Ik heb gezien bij opleiders dat corona ook veel creativiteit vrijmaakt. Online opleidingen waren binnen no time net zo inspirerend en effectief als face-to-face-opleidingen. Ik ben benieuwd hoe u dat doet met begeleiding op afstand. Hoe geeft u starters een kans? Hoe begeleidt u medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt? Geeft u ze ook in deze tijd kansen?

Vanuit de alliantie Samen werken voor werk zetten wij ons in om mensen aan de slag te helpen én te houden. Dat deden wij al voor de crisis en dat doen we nu. De urgentie is groot om met elkaar de schouders onder de arbeidsmarktproblemen te zetten, juíst nu. Maar we willen ook met elkaar kennis delen. Hoe geeft u de begeleiding op afstand vorm? Wat zijn do’s, wat zijn don’ts?
Komt u met mooie voorbeelden? Dan kunnen wij deze verder verspreiden. U kunt uw voorbeelden mailen naar info@samenwerkenvoorwerk.nl.

Omdat er zoveel gaande is op de arbeidsmarkt, we met elkaar staan voor ongekende uitdagingen, organiseert de alliantie het 4-daagse online arbeidsmarkt-event: Aan de slag, juíst nu! Van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november delen arbeidsmarktexperts – onder leiding van presentator Marijke Roskam – in dagelijkse webcasts hun kennis en visie op de arbeidsmarkt én hun praktijkervaringen.
Aan u de vraag, doet u met ons mee? Alleen samen helpen, houden en krijgen we iedereen aan het werk! En geven we ook kansen aan de starters, de stagiaires en mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Ria van ’t Klooster, directeur NRTO